Intohimo – Luovuus – Ajattelu

Intohimo ja Innostuneisuus: Luovuutta ei synny ilman intohimoa eli intohimo antaa työlle innostuksen ja sitoutumisen tekemiseen. Intohimosta siis syntyy innostus, joka sytyttää kaikki luovat prosessit. ”Mitään suurta ei ole koskaan saatu aikaiseksi ilman intohimoa” kirjailija Ralph Waldo Emerson.

 

Ajatteleminen: Kiire nyky-yhteiskunnassa vaikuttaa luovuuteen ja sitä kautta uusiin innovaatioihin. Ihmisten täytyisi pystyä välillä rauhoittumaan, pysähtymään ja sitä kautta ajattelemaan. Jos ei ehdi ajattelemaan, ei synny innovaatioitakaan. Ajankäytön ongelmiin siis pitäisi paneutua yksilö- ja työyhteisötasolla ja opetella käyttämään aikaa järkevästi, lähinnä keksiä uusia parempia tapoja tehdä työnsä. Aika on rajallinen luonnonvara, minimoi siis kiire.

 

Luovuus ympäristössä: Kaikki uusi ajattelu vie eteenpäin yrityksissä jne. Ajattelu voi olla jopa ulkoistettua tai on olemassa tietty ryhmä/yksikkö, johon kerätty yrityksen luovat henkilöt ja he sitten innovoivat uusia tuotteita, palveluja yhdessä. Tosin aidosti luovissa yrityksissä ei rajoiteta luovuutta tietyille henkilöille, vaan annetaan kaikille työntekijöille mahdollisuus ajatella ja luoda. Luovat ryhmät ei saisi olla suuria, vaan mielellään pieniä 2-3 henkilön ryhmiä, joissa toisilleen tuttuja ihmisiä. Pienessä, tutusta ryhmässä tulee turvallisuuden tunne ja siinä kaikki uskaltavat ideoida. Isossa ryhmässä, joissa kaikki ei ole tuttuja toisilleen käy usein, ettei uskalleta tuoda ideoita esille itsensä nolaamisen pelossa.

 

Lopuksi: Erään yrityksen (oman mielipiteeni), jossa työskentelin pitkään tie päättyi siihen, että päästiin markkinajohtajaksi. Tuudittauduttiin ajatukseen, että mikään, eikä kukaan uhkaa, jos olemme markkinajohtajia. Sieltä tultiin kuitenkin ryminällä alas ja menetettiin jossain vaiheessa markkinajohtajuus. Olisi pitänyt enemmän kuunnella kuluttajia, kehittää ja innovoida uusia tuotteita, seurata markkinoiden muuttumista tarkemmin…

 

Kirjoitelmani perustuu Saku Tuomisen & Jussi T. Kosken kirjaan ”Kuinka ideat syntyvät”.

T. K.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s