Innovoinnista positiivinen kokemus

Pääsin itse kokeilemaan innovointia. Innovointitapahtuma kesti kaksi päivää. Majoituimme keskellä ei mitään. Innovointia varten on mielestäni parempi olla keskellä metsää kuin kaupunkia. Näin ei ole häiriöntekijöitä ja keskittyy paremmin olennaiseen.

Saimme Mäntän kaupungilta toimeksiannoksi uuden kaupunginosan suunnittelu Sassin alueelle vanhan lentokentän ympärille. Mitä sinne voisi rakentaa, jotta kaupunki elävöityisi? Lisäksi täytyi miettiä liiketoimintamallia: Mistä kysyntä tulee ja miksi? Ja olisiko jotain toisiaan tukevia erilaisia malleja alueelle?

Meidät jaettiin työstämään ratkaisua neljän hengen ryhmiin. Meidän ryhmä koostui Miiasta, Tonista, Petristä ja minusta. Tiimin nimeksi yhdistettiin meidän sukunimet: Specamus.

Aluksi ryhmämme kirjoitimme paperille kaikki ajatukset, mitä oli tullut mieleen toimeksiantoon liittyen. Ideoita tuli paperi täyteen, mutta vain yksi tuntui jollain tavalla järkevältä: Mitä jos Mänttään tulisikin iso kokouskeskus erilaisilla elämysmahdollisuuksilla? Alueella on edelleen lentokenttä, joka haluttaisiin ottaa uudelleen aktiiviseen käyttöön. Lentokentällä voisi olla ilmailuharrastemahdollisuuksia. Mänttä on tunnettu taidekaupunkina, eli mitä jos koko alue näyttäisi ilmasta isolta taideteokselta ja yhdistettäisiin siten ilmailu ja taide. Kaikki rakennukset voisivat olla ekologisia tulevaisuutta ajatellen.

Opettajat tulivat arvioimaan meidän ideoitamme ja heidän mielestään meidän piti hylätä kokouskeskuksen idea. Tällä hetkellä yritykset koittavat säästää ja miksi he tulisivat juuri Mänttään kokoukseen? Joistain ideoista he kuitenkin pitivät: Ekologisuus, ilmasta näkyvä taide sekä ympärivuotiset mahdollisuudet.

Lounastauon jälkeen veri laski vatsaan ja ideoita ei enää tullut yhtä tehokkaasti. Alkoi jopa vähän turhauttaa! Miksi ihmiset tulisivat juuri Mänttään? Se täytyy olla jotain, mitä ei ole muualla. Meille tuli (varmaan väsymyksestä johtuen) hulluja ideoita, joita en tässä halua mainita.

Sitten joku heitti vaan sanan SOME-puisto ja mietittiin, että siinä voisi olla potentiaalia. Sosiaalinen media on ajankohtainen juttu, mutta miten siitä saisi puiston? Tästä lähti ajatus johonkin virtuaaliseen ja jos sen saisi vielä yhdistettyä taiteeseen. Mitä jos pääsisikin virtuaalisesti taideteoksen sisään? Mitä jos pääsisit kävelemään Claude Monetin Lummelampi-teoksen sillan yli?

Etsimme googlesta onko jotain vastaavaa jo olemassa ja törmäsimme Amerikassa syksyllä 2016 avautuvaan virtuaaliseen pelipuistoon, jossa ollaan tietokonepelin sisällä. Nykytekniikalla se on mahdollista ja meidän ajatus ei tuntunutkaan enää hullulta vaan erittäin ajankohtaiselta. Meidän pääidea syntyi.

Opettajien mielestä olimme päässeet innovaatiseen tilaan ja opettajamme Vesa kertoi, että Tampereen teknillisellä yliopistolla on aikoinaan ollut virtuaalinen laboratorio. Eli ajatus ei ole edes mikään hullumpi.

Virtuaalisessa puistossa voisi olla monta eri aktiviteettimahdollisuutta: Siellä voisi olla taide-osa, peli-osa ja lento-osa. Mietimme, että puiston yhteydessä voisi toimia oppilaitos. Oppilaitos voisi käyttää puistoa opetukseen ja puisto hyötyisi aina ajankohtaisesta teknologiasta. Kokonaisuuden voisi perustaa Start Up yrityksenä tai opinnäytetyönä. Suomessa löytyisi varmasti osaamista tähän.

Virtuaalipuisto-ideamme jakoi arvostelijoiden mielipiteitä. Osa ei ymmärtänyt miksi juuri tällainen Sassin alueelle. Miksi ei? He haluavat elävöittää kaupungin ja tämä on jotain mitä ei löydy muualta. Tätä varten ihmiset matkustaisivat ympäri maailmaa Mänttään. Toiset taas tykkäsivät ryhmämme erilaisesta ideasta.

Yhden arvostelijan mielestä ei saisi unohtaa, että Suomella on arvokas ja kaunis luonto, jonka takia ihmiset tulevat tänne. Tonin kommentti tähän oli mielestäni onnistunut: Suomea koitetaan kaupata jokaisessa järvikaupungissa Suomen ihanalla luonnolla. Se on nähty ja kuultu. Ihmisiä saa houkuteltua paremmin jollakin uudella. Kaupungin täytyy herätä ja olla rohkea, jotta ihmiset huomaisivat sen!

Löysimme myös artikkelin Helsingin Sanomista, jossa ihmeteltiin miksi teknologialla ei koiteta houkutella turisteja Suomeen? Olemme samaa mieltä. Suomi on tunnettu ympäri maailmaa teknologian edelläkävijänä.

Meillä oli erittäin hyvä ryhmä innovointi varten, koska kaikilla oli erilainen tausta ja kaikki ovat eri alalla töissä. Lisäksi mielestäni ehkä tärkein osa idean löytämisessä oli kirjoittaa kaikki mikä päässä liikkui paperille. Kaikki pienet ja tyhmätkin ideat ovat tärkeä osa prosessia. Jokaisella on varmasti jonkunlainen idea ja jonkun huono idea voi synnyttää toisen päässä mahtavan idean.

Olen edelleen ihan innoissani tästä kokemuksesta ja osallistuisin saman tien uudestaan innovointi tapahtumaan.

Kaisa

One comment

  1. kouluprojekti

    Olin niin innoissani tästä ideasta, että jatkoin tutkimista kotona: On olemassa virtuaali gallerioita ja myös virtuaali taideteos-show. Lähin on Salvador Dalin museossa Pietarissa. https://www.youtube.com/watch?v=F1eLeIocAcU
    Tässä ihminen saa päälleen virtuaalilasit, jonka kautta hän näkee videon ihan eri tavalla. Meidän ideassa ei laitettaisiin pelkästään lasit päälle, vaan ihminen pääsisi itse kuvan sisään esimerkiksi kävelemään ja tuntisi tuulen ympärillään. – Kaisa

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s