Kokemus Innovaatio

Mistä se johtuu, että aina koulun lähipäivien jälkeen ei illalla väsytä? Normaalisti uni tulee, kun laittaa pään tyynyyn. Innovaatiopäivien jälkeen kävin vielä jotenkin erityisen paljon ylikierroksilla. Mahtaakohan syy olla uuden oppiminen ja niiden uusien ajatusten pakkautuminen päähän?

Suoritimme koulutukseemme kuuluvaa innovointi-kurssia Juupajoen Hyytiälässä. Teimme kaksi päivää ryhmätyötä ihan oikeasti toteutettavan projektin parissa. Saimme toimeksiannon kehittää uusi kaupunginosa Mäntän Sassiin. Tällä hetkellä alueella on vain metsää ja vanhan paperitehtaan tuhkanlevitysalue.

Aluksi hieman jännitti tälläinen oikean projektin suunnittelu ja ryhmätyö, koska olen tehnyt jo pitkään työtä, jossa olen itse saanut tehdä päätökset. Ryhmätyön tekeminen oli todella mukavaa ja antoisaa. Hyvää vastapainoa omalle työlle. Toivoisin myös jatkossa vastaavia tehtäviä. Ryhmästä saa voimaa.

Meidän ryhmän innovaatiosta löytyi Euroopan hienoin golf kenttä, kuumailmapallolennätystä yms. jäi se silti ehkä vähän laimeaksi näin jälkeenpäin ajateltuna. Jälkiviisaus on tietysti sitä parasta, mutta tästäkin tehtävästä oli tarkoitus oppia, niin se toteutui kyllä.  Seuraavalla kerralla, kun tulee vastaava tehtävä pitää ajatella laajemmin, useammasta näkökulmasta ja unohtaa vaikka ne kaikki hyvät ideat, jotka ovat alkuun tulleet. Jäimme vahvasti kiinni siihen ensimmäiseen ajatukseen. Ajattelimme liikaa sitä miten saamme Mänttään vielä lisää taiteesta kiinnostuneita matkailijoita, mihin he majoittuvat ja mitä he tarvitsevat. Sehän olisi voinut olla myös jotain ihan muuta. Mutta mitä? Sitä en osaa sanoa. Tiedän vaan sen miten toimin seuravalla kerralla.

Jäin vielä miettimään sanaa innovaatio ja mikä lukeutuu innovaatioksi?  Ja oliko meidän tehtävä myös innovaatio? Jorma Heikkilän kirja ”Luovasta ideasta innovaatioon”- kuvaa innovaation kolmeen eri arvoulottovuuteen. Tehokkuusinnovaatio, kehitysinnovaatio ja vallankumoksellinen innovaatio. Koska kyseessä oli koulun antama innovaatiotehtävä lukeutui tämä meidän suunnitelma kehitysinnovaatioon. Jossain muussa yhteydessä tämä oli voinut olla vain suunnitelma. Kehitysinnovaatiossa keskitytään sellaisten ideoiden kehittämiseen, jossa pyritään johonkin täysin erilaiseen ja aikaisempaa parempaan. Jos lähtökohtana on metsä ja tuhkanlevitysalue, on myös meidän suunnitelma innovaatio.

Vaikka innovaatio voi olla myös parastamista pitää sen siitä huolimatta olla jotain tosi WOW. Uutta. Kuluttajalle pitää tulla tunne ton mä haluan tai tonne mä haluan. Ryhmä joka voitti palkinnon parhaasta ideasta oli onnistunut tämän löytämään. Heidän idea virtuaalitaidemaailmasta lukeutui varmasti jo vallankumokselliseen innovaation. Kirjan mukaan vallankumouksellisella innovaatiolla tarkoitetaan radikaaleja täysin uusia muutoksia markkinapaikoilla.

P.K.

2 comments

 1. helenakairamo

  Kirjoittaja toteaa: “Jäimme vahvasti kiinni siihen ensimmäiseen ajatukseen.” Ikävästi totta. Olen ollut mukana kymmenissä (sadoissa?) ideointi-, innovointi-, kehitys-, suunnittelu- jne. sessioissa osallistujana ja vetäjänä. Turhan usein ensimmäinen idea on se paras idea!

  Like

  • kouluprojekti

   Se on totta! Usein jää kiinni siihen mikä tuntuu itseltä todella hyvältä idealta ja siitä on vaikea päästää irti. Mikä siihen irti päästämiseen auttaa? Täytyy päästä tekemään jotain muuta. Itse olen huomannut, että jos ajatus tökkii liikunta auttaa! /Kaisa

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s