Business Model Canvas

Moni meistä on varmasti vähintäänkin leikitellyt ajatuksella oman yrityksen perustamisesta työllistäen itse itsensä ja siinä sivussa mahdollisesti muitakin. Mutta vaikka päässä muhisi mehukas liikeidea, vain harva niistä pääsee käytännössä näkemään päivän valon, sillä toimivan yrityksen perustaminen ei kaikessa kiehtovuudessaan ole ihan simppeliä. Business Model Canvas on yksi keino päästä alkuun liiketoimintasuunnitelmaa miettiessä. Idean visualisoiminen paperille auttaa monesti hahmottamaan sekä itselle että muille kumppaneille voisiko suunnitelma toimia käytännössä vai ei.

 

Business Model Canvas – menetelmä on liiketoimintamallien suunnitteluun kehitetty työkalu, jossa yrityksen eri toiminnot on jaettu yhdeksään osaan yhden laatikon/ kehyksen sisälle. Se pitää sisällään yrityksen ydintoiminnot kuten asiakkaat, arvolupaukset, liikeidean, yhteistyökumppanit, kassavirran ja kustannusrakenteen. Sitä voi hyödyntää apuna, oli kyseessä sitten uuden yrityksen perustaminen tai vanhan liiketoiminnan kehittäminen, ja sama pohja toimii niin isoilla kuin pienilläkin yrityksillä alasta riippumatta.

 

Mielestäni Business Model Canvas on oiva apuväline kun liikeidea halutaan siirtää pääkopasta paperille ja sitä kautta mahdollisesti toimivaksi liiketoimintamalliksi. Visualisointi sekä selkeät askelmerkit auttavat kokonaisuuksien hahmottamiseen ja kaikki osa-alueet tulee näin varmasti huomioitua. Jos itse jonain päivänä suunnittelisin oman yrityksen perustamista, niin varmasti käyttäisin kyseistä menetelmää apunani.

 

Lähteet (ja lisätietoa aiheesta):

https://www.innokyla.fi/web/malli596141

http://www.businessmodelgeneration.com/canvas/bmc

 

K.W.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s