Business Model Canvas

Business Model Canvas (BMC)on menetelmä ja työkalu uuden toiminnan ideointia, arviointia ja suunnittelua varten. BMC on visuaalinen väline, jota käytetään esim. uuden liiketoiminnan kehittämiseen. Alla on malli siitä miltä BMC näyttää.

canvas2

Olen töissä tilitoimistossa ja teemme yhteistyötä Ely-keskuksen kanssa. Olemme lupautuneet auttamaan yritystoimintaa suunnittelevia perustamispapereiden täyttämisessä ja liiketoimintasuunnitelman tekemisessä ilman mitään veloitusta tai sitoutumista. Useimmat hakevat starttirahaa ja joutuvat liittämään hakemukseen liiketoimintasunnitelman. Monille tämä tuntuu olevan todella hankala tehtävä – pelkästään sen hahmottaminen mitä kaikkea liiketoimintaa suunniteltaessa on otettava huomioon Aioinkin kokeilla BMC:n käyttämistä apuvälineenä ja uskon, että tämä nopeuttaa ja helpottaa liiketoimintasuunnitelman tekemistä. Sanotaan vaikka että nuori yrittäjä aikoo avata kahvilan. Voimme aloittaa canvasin täyttämisen siitä kohtaa mikä tuntuu yrittäjästä helpoimmalta. Onko hän miettinyt tarkkaan asiakassegmenttejään? Eri lokeroita voi täyttää sitä mukaa kun ajatuksia pulpahtelee päähän, ei tarvitse miettiä yhtä kohtaa valmiiksi eikä jumittua hankalampaan kohtaan. Uskon että business model canvasilla tulee olemaan tärkeä osa työkalupakissani.

Miia

One comment

  1. HeliAntila

    Hienoa, että pääset hyödyntämään mallia työssäsi. Luulen, että canvasin avulla moni asia hahmottuu helpommin. Joskus muistan kuulleeni tapauksista, joissa tuore yrittäjä ei ole esimerkiksi osannut edes laatia minkäänlaisia numeraalisia budjettiarviointeja toiminnastaan. Ja kuitenkin toiminnan kannattavuus pitäisi pystyä perustelemaan ennen yrityksen perustamista. Canvasin avulla kannattavuuden perustelun merkityskin varmasti avautuu myös kokemattomalle yrittäjälle.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s