Sponsorointi on kahden kauppa

 

Sponsoroinnista ensimmäisenä mieleen juolahtaa huippu-urheilu ja suuret rahamäärät. Vaikka tämä onkin ehkä toiminnan näkyvin ja silmiinpistävin muoto, on sponsorointi paljon muutakin. Sponsorointi on jonkin yrityksen, yhdistyksen tai yksityisen henkilön tukemista. Se voi olla rahallista apua, tuotteita, palveluja, näkyvyyttä tai muuta hyötyä. Se voidaan kohdistaa koko organisaation toimintaan tai johonkin tiettyyn kohteeseen. Tavallisimpia tällaisia kohteita ovat erilaiset urheilu- tai kulttuuritapahtumat.

Sponsoritoiminta on aina kahden kauppaa. Se on vastikkeellista yhteistyötä josta sekä sponsori että sponsoroitava hyötyvät. Vastine myönnetylle tuelle voi olla esimerkiksi näkyvyyttä, tunnettuuden lisäämistä tai menekin edistämistä. Sponsorointi on yksi markkinointiviestinnän keino, jonka avulla yritys myös luo ja ylläpitää positiivista imagoa. Sponsoroitava kohde on harkittava tarkoin, kun mietitään mitä liiketoiminnallista hyötyä siitä tulisi saada. Minkälaista yrityskuvaa kuluttajille halutaan luoda ja tavoitetaanko yhteistyöllä haluttu kohdeyleisö?

Itse olen yhdistystoiminnassa mukana, ja siinä sivussa tulee välillä tutustuttua erilaisiin sponsorointi- ja yhteistyökuvioihin. Nämä ovat pienen yhdistyksen kannalta elintärkeitä, sillä mikään ei ole ilmaista. Varsinkin nykypäivän tiukassa taloustilanteessa, kustannusten silti kokoajan noustessa, saat laskea tarkalleen jokaisen sentin, että tulot riittävät toiminnan pyörittämiseen. Talouden taantuma on myös kiristänyt yritysten kukkaronnyörejä, mikä tekee sponsorien löytämisestä entistä vaikeampaa.

Tanssikoulumme hakee jatkuvasti tukea toiminnan turvaamiseen. Sponsoroiville yrityksille tarjoamme vastineeksi muun muassa näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, internetsivuillamme tai tanssikoulun jäsenten omilla jakelukanavilla. Yrityslogon painattaminen tekstiileihin kuten treenivaatteisiin, on myös mahdollista, mutta ehkä meidän toiminnassa harvinaisempaa. Toisenlaista näkyvyyttä on tarjolla kesäisin järjestettävillä karnevaaleilla. Tapahtuma luo puitteet monenlaiselle mainonnalle, kun katukarnevaali tuo mukanaan kymmeniä tuhansia silmäpareja seuraamaan Suomen yhtä suurimmista ilmaistapahtumista.

Yllä olevan lisäksi meillä on myös muunlaisia yhteistyösopimuksia, kuten esimerkiksi erilaiset yhteistyökuviot esiintyvän showryhmämme tai tanssin/soitonopetuksen suhteen. Jäin kuitenkin miettimään, onko kaikki kumppanuus automaattisesti sponsoritoimintaa vai jotain muun laista yhteistyötä? Naisvaltaisena tanssikouluna, meille tarjotaan erilaisia etuja mm. kauneuden- ja hyvinvoinninalalta yrityksen tavoitellessa uutta asiakaskuntaa. Jäsenkorttiamme vilauttamalla saat esimerkiksi 10 % alennusta ostoista, kausiluontoisia tarjouksia tms. En kuitenkaan välttämättä äkkiseltään kutsuisi näitä meidän sponsoreiksi, vaikka toisaalta, onhan hyötysuhde molemmin puolinen.

Lasten ja nuorten toiminnan tukeminen kiinnostaa selvästi enemmän, jos nyt ei verrata huippu-urheilun kaltaiseen megasponsorointiin. Meidänkin pieniä tanssijoita on rahallisen tuen lisäksi ilahdutettu myös erilaisilla tuotteilla kuten juomapulloilla, heijastimilla ja istuinalusilla. Tuotelahjoitusten osalta, se mikä erottaa sponsoritoiminnan lahjoituksista, on tuotteisiin painettu yrityksen logo. Ilman yrityslogoa, kahdenkauppa ei kaiketi toteutuisi, vain kyse olisi vain toista osapuolta hyödyttävästä tavaralahjoituksesta.

Sponsoreita metsästäessä sinnikkyys yleensä palkitaan. Perinteinen potentiaalisiin yhteistyökumppaneihin suoraan kontaktin ottaminen on edelleen toimiva, jos siihen vain riittää aika. Internet ja sosiaalinen media ovat kuitenkin tuoneet sponsorien hakuun uusiakin ulottuvuuksia, kun tukisummista kilpaillaan nyt tykkäyksillä. Näkyvyys ja tunnettuus tulevat näin yritykselle etukäteen, ja palkinnoksi voittaja saa tietyn summan sponsoritukea. Tässä pelissä pelataan nyt volyymillä ja sosiaalisen median aktiivisuudella hyödyntäen ”peukkuja, hashtageja ja omaa seinää. Se on helppoa ja vaivatonta niin sponsorille kuin sponsoroitavallekin, mutta toki karsii armotta kilpailusta pienemmät tukirahoitusten hakijat, joilla ei suuria kannatusjoukkoja ole. Uudet toimintamallit ovat kuitenkin tervetullut piristys muuten niin väsähtäneeseen sponsoritoimintaan eli peukku sille.

face-book-669144_1280.png

 

K.W.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s