Modernia alkemiaa?

Mikä saa yrityksen menestymään? Millainen on menestyvä yrittäjä? Tätä olen usein pohtinut työssäni tilitoimistossa. Tapaan paljon aloittavia yrittäjiä ja jos olisin lyönyt vetoa siitä, kuka tulee menestymään ja kenellä homma tyssää alkuunsa, olisin rahani menettänyt. Vaikka olisi kuinka hyvä idea ja pätevän oloinen tyyppi sitä toteuttamassa, ei siltikään ole mitään takeita menestyksestä.

Luin Nasty Gal-brändin perustajan Sophia Amoruson teoksen #Girlboss. Amoruso perusti ensimmäisen verkkokauppansa 2006, kun hän alkoi myymään vintage-vaatteita eBayssä. Kahdeksan vuoden kuluttua aloittamisesta hänellä oli 350 alaista ja yli 100 miljoonan dollarin liikevaihto. Mikään Amoruson menneisyydessä ei viitannut siihen, että hänestä tulisi menestyvä yrittäjä. Hän kävi koulunsa loppuun kotoa käsin, koska sairastui masennukseen ja kärsi tarkkavaisuushäiriöstä. Koulun loputtua hän liftaili ympäriinsä, etsi ruokaa roskiksista ja varasteli kaupoista – hänen ensimmäinen netissä myymänsä tuotekin oli varastettu kirja. Itse Amoruso kertoo Nasty Galin syntyneen, koska hänelle tuli tyrä. Sairauden takia hän tarvitsi työpaikan, joka tarjoaisi kattavan sairausvakuutuksen. Hän pääsikin töihin respaan, jossa oli niin vähän tekemistä että hän surffaili netissä suurimman osan päivästä. Sitä kautta hän tutustui vintage-vaatteiden myyjiin, sai idean perustaa oman kauppansa ja loppu onkin historiaa.

Mielenkiintoisin asia jonka Amoruso nostaa esille on mielestäni ns. paskaduunien hyödyllisyys. Hän itse teki leipiä Subwayssä, myi kenkiä (sai tosin potkut) ja tarkasti henkilöllisyystodistuksia vastaanotossa, monien muiden työtehtävien lisäksi. Amoruson mukaan tekemällä töitä, jotka eivät välttämättä vastaa toiveitasi voit kehittää kärsivällisyyttäsi myöspaskamaisempienkin juttujen suhteen. Kaikesta voi myös oppia jotain uutta. Toinen hyöty hänen mielestään on se, että kun viimein teet unelmaduuniasi, se tuntuukin paljon merkityksellisemmältä, koska olet kokenut myös vastakohdan. Nykyään jo peruskoulussa opetetaan rakentamaan cv ja miettimään tarkkaan millaisia töitä ottaa vastaan ja miltä esim. siivoustyö näyttää potentiaalisen työnantajan silmissä. Kumpi sitten opettaa enemmän, se että käärii hihansa ja käy töihin vai se, että ottaa kesän aurinkoa rannalla, koska ei saanut arvoistaan kesätyöpaikkaa?

Amoruso ei ole ainoa menestynyt yrittäjä, jonka tausta tai persoonallisuus on valtavirrasta poikkeava. Applen Steve Jobs oli pahanhajuinen hippi, joka ei tullut toimeen ihmisten kanssa. Facebookin Mark Zukenberg on sosiaalisesti kömpelö nörtti, joka pukeutuu joka päivä samanlaiseen asuun. Virginin Richard Branson on lukihäiriöinen ja sai tuomion arvonlisäveropetoksesta yrityksensä alkuvuosina. Uskonkin, että tietynlainen ulkopuolisuus ja asioiden näkeminen eri näkökulmasta voi olla yksi avain menestykseen. En siltikään osaa ennustaa, kuka perustaa menestyvän yrityksen. Jos tietäisin reseptin menestykselle, olisin moderni alkemisti ja varmasti huomattavan paljon nykyistä varakkaampi.

 

Lähde: Sophia Amoruso: #Girlboss. 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s