Logistiikkaa on joka puolella

Luettuani syksyn kursseihin liittyvän infon ja nimenomaan logistiikan osuuden ajattelin, että no niin nyt alkaa kirjastossa juoksemiseen ja kirjan etsiminen. Tekstissä luki, että logistiikan kirjaa on vaikea löytää.

Kirjan löytäminen osoittautui kuitenkin helpommaksi, kun luulin. Löysin ensimmäisestä kirjastosta, jossa kävin, kirjan nimeltä ”Johdatus logistiseen ajatteluun” jonka oli kirjoittanut Hokkanen, S. & Karhunen, S. 2014.  Se oli oikein kattava paketti logistiikasta. Koska kyseisestä kirjasta oli jo tehty bloggaus, ajattelin käyttää toista löytämääni kirjaa kirjakolahduksenani. Tamkin kirjastosta löytyi kirja ”Logistiikka” kirjoittanut Karrus, K.E.  2000, kirjan uudempi painos 2005. Ei ehkä ihan uusin kirja, mutta mielestäni kirjassa oli esitelty selkeästi turhia höpöttelemättä, mitä logistiikka pitää sisällään.

Monella tuntuu olevan käsitys, että logistiikka on vain rekkarallia pitkin maanteitä ja tavaran kuljettamista paikasta toiseen. Todellisuudessa sehän on vain yksi osa logistiikkaa. Logistiikkaahan on joka puolella. Karrus pisti ajattelemaan. Kun juot kahviasi, kuinka monen vaiheen kautta kahvi on päätynyt kuppiisi? Vaiheita on monta. Keräys, kuljetus, paahto, jauhatus, pakkaus, kuljetus, hyllytys, kauppakassi, kaappi ja kahvinkeitin. Kahvi on hyvä esimerkki kansainvälisestä jakelutuotteesta.

Mitä se logistiikka sitten on? Karrus määritteli sen seuraavasti: materiaali-, tieto- ja pääomavirtojen, hankinnan, tuotannon, jakelun ja kierrätyksen, huolto- ja tukipalvelujen, varastointi-, kuljetus- ja muiden lisäarvopalveluiden sekä asiakaspalvelun ja –suhteiden kokonaisvaltaista johtamista ja kehittämistä. Omin sanoin voisi sanoa, että tuotetta on oikea määrä se on oikeassa paikassa oikeaan aikaan kustannustehokkaasti järjesteltynä. Unohtamatta asiakaspalvelua ja jatkuvaa kehitystä paremman tuloksen aikaansaamiseksi.

Kirjassa jokaisen kappaleen päätteeksi oli esimerkki. Esimerkit olivat oikeiden yritysten elämästä, haasteista ja kehittämisestä. Esimerkit avaat aihetta hyvin, koska pelkkä teoria teksti ei aina avaudu lukemalla. Olisi kiva tietää mitä kaasuyhtiö Propagas Oy:lle kuuluu tänä päivänä. Miten heidän toiminta on muuttunut ja kehittynyt 10 vuodessa. Propagas Oy:n toimintaa kuvattiin monessa esimerkissä mm. heidän tuotantolaitoksen sijainnista, fuusioitumisesta ja toimintojen ulkoistamisesta ja jakelutavasta sekä palveluiden tuotteistamisesta ja asiakaskohtaamisista.

Suosittelen tutustumaan teokseen!

P.K.

Karrus, K.E. 2000 Logistiikka.

Hokkanen, S. & Karhunen, J. 2014. Johdatus logistiseen ajatteluun.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s