Kun ei kolahda

Logistiikka on mielestäni loputtoman kiehtova aihealue. Työskentelin muutaman vuoden ajan varaston toimistonhoitajana ja näin työssäni kuinka paljon raakaa työtä vaaditaan siihen, että kaupan hyllyllä tuotteita. Variaatioita siihen, mikä voi mennä pieleen, on loputon määrä. Rekkalastillinen tuotteita ryöstettiin suoraan varaston edestä. Moottoritiellä oli ketjukolari ja kaupan avajaisiin tilatut tuotteet myöhästyivät. Ranskassa oli, jälleen kerran, satamalakko ja uusi kampanja oli alkamassa. Varaston esimies sammui pössyteltyään marisätkän (tai viisi) ja hommat seisoi. Narkkari yritti ryöstää firman pakun kun sitä lastattiin lastauslaiturilla. Varastomme tehtävä oli yksinkertainen: ottaa vastaan tuotteita Ranskan tehtaalta ja lähettää niitä edelleen yrityksen kauppoihin ja tuotteita myyviin tavarataloihin. Silti viikosta toiseen soitteli ympäri maata/maailmaan ja yritin selvittää missä lähetykset ovat.

Miten näin kiinnostavasta aiheesta saadaankin aikaiseksi niin puuduttavan tylsiä ja värittömiä kirjoja? Jo kansikuvat ovat niin vanhahtavia, että palaan muistoissani 70-luvulle ja alan huomaamattani hamuamaan lakritsipommeja sammarihaalareiden etutaskusta. Kaikki fonttien valinnasta kuvitukseen kirjoissa saa minut halumaan hypätä ulos lähimmästä ikkunasta. Ainut kirja, josta löysin hyödyllistä tietoa helposti, on Simo Hokkasen (et al.) ”Johdatus logistiseen ajatteluun”. Tätäkään kirjaa en kuitenkaan saisi luettua kannesta kanteen, enkä ymmärrä miksi kirjassa on mainoksia.

Kuivakkaiden ja vanhahtavien kirjojen tilalle ehdottaisin Future Learn MOOC:in (massive open online course) kursseja. Tarjolla on kursseja laidasta laitaan, esim. otsikoilla ”Digitalous: tehokas toimitusketjun johtaminen” ja ”Toimitusketju käytännössä: kuinka tavarat matkaavat luoksesi”. Kurssit ovat ilmaisia ja niitä voi tehdä omaa tahtiaan. Suurin osa materiaaleista on videoiden muodossa ja sopivan lyhyitä katsottavaksi missä välissä tahansa. Kurssit ovat yliopistojen järjestämiä ja videoilla puhuu asiantuntijoita laidasta laitaan. Tieto on ajantasaista ja lisämateriaalit tarjoavat mahdollisuuden sukeltaa syvemmällekin aiheeseen. Toivoisinkin, että tällainen oppimisen muoto olisi yhtenä vaihtoehtona kirjojen lukemisen sijaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s