Eettisyys ja vastuullisuus

Ihmiskunta on tajunnut, että jos haluamme elää tällä maapallolla jatkossakin, on tehtävä suuria muutoksia. Väkiluku kasvaa koko ajan ja niin myös luontovarojen kulutus. Kaikilta odotetaan enemmän tekoja ympäristön suojaamista varten, varsinkin yrityksiltä. Yritykset, jotka eivät muuta toimintaansa ympäristöystävälliseksi eikä ota vastuutta teoistaan, eivät tule pärjäämään tulevaisuudessa. Kysyntä ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisia tuotteita kohtaan kasvaa enemmän kuin muiden.

Yritysten tavoite on tuottaa voittoa. Vastuullisuus on tärkeä osa hyvää mainetta ja yksi yrityksen tärkeimpiä kilpailukeinoja. Ympäristöä säästävät tuotanto- ja toimintatavat voivat alussa vaikuttaa kalliilta, mutta kannattavampaa ja kustannustehokkaampaa tulevaisuudessa. Uudet tuotanto- ja toimintatavat ovat myös mahdollisuus uusille yrityksille.

Ei riitä, että yritykset saavat palkintoja vastuullisuudesta, vaan se täytyy näkyä joka päiväsessä toiminnassa. Johtoportaalta tulevat ohjeet, yöntekijät toteuttavat ne ja kuluttajat valvovat. Huonosta toiminnasta lähtee sekunnissa facebook päivitys tai twiittaus kaikille nähtäväksi.

Vaikka ympäristö tuntuu olevan ajankohtainen aihe ja tärkeä ihmisille, en kuitenkaan ymmärrä aina meidän asiakkaita. Tuntuu, että vieraat kokevat jotkut asiat huonompana palveluna, vaikka siinä ajatellaan juurikin ympäristöä.

Esimerkkejä:
1. Hotellihuoneessa on kiinteä shampoo teline, jonka pulloa täytetään. Näin syntyy vähemmän muovijätettä. Asiakkaat valittavat, koska haluavat pikkupulloja mukaan kotiin.

2. Asiakkaat eivät ymmärrä, miksi välisiivouksen aikana ei vaihdeta pyyhettä. Kaikissa huoneissa on kylpyhuoneessa info, että pyyhkeet vaihdetaan vain, jos ne ovat lattialla, jotta säästettäisiin luontoa.

Olen töissä yrityksessä, joka on voittanut monta palkintoa ympäristövastuullisuuteen liittyen. Yritys on edelläkävijä.  Eettisyys ohjeiden perustana on YK:n Global Compact. Ympäristövastuu näkyy kaikissa osastoissa päivittäisessä työssä. Täytyy myöntää, että tämä on yksi syy, miksi olen ylpeä työpaikastani.

-Kaisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s