Mitä opin sponsoroinnista?

Sponsorien etsiminen ei mene niin, että soitetaan vaan äkkiä muutamaan yritykseen. Opin sen, että sponsoreita etsiessä tarvitaan paljon aikaa.

Sponsoriyhteistyö ei ole hyväntekeväisyyttä, vaan sponsorin täytyy hyötyä yhteistyöstä jollain tavalla. Ensinäkin on hyvä miettiä jonkinlaiset sponsorikategoriat, joista käy ilmi mitä sponsori saa tiettyä rahasummaa tai tavaramäärää vastaan. Meillä oli kolme kategoriaa. Me tarvittiin tapahtumaamme varten varsinkin rahaa. Tapahtumaan liittyen meillä oli eri some-kanavissa tilejä sekä omat verkkosivut ja näitä hyödynnettiin sponsoriyhteistyössä: Mitä enemmän rahaa saatiin sponsorilta, sitä enemmän näkyvyyttä he saivat eri kanavissa.

Näistä on tärkeä pitää kiinni, jotta kaikkia kohdellaan tasavertoisesti. Eli ei, että yksi sponsori ostaa 1. paketin ja toinen ostaa 3. paketin, mutta saa kaikki 1. paketin hyödyt.

Sitten sinun täytyy tutustua mahdollisiin sponsoreihin. Tämä tuntui minusta kaikista vaikeimmalta. Mitä tietty yritys tekee? Miten meidän tapahtuma liittyy tähän yritykseen? Miksi he haluaisivat sponsoroita meitä? Mitä he hyötyvät?

Olen lukenut, että ensikontakti kannattaa ehdottomasti tehdä puhelimitse. Kun saat oikean ihmisen kiinni, voit kertoa sponsoriyhteistyöstä ja kysyä, voitko laittaa lisätietoa sähköpostiin. Sähköpostiin voi lisätä tietoa sponsorikategorioista ja esite esim. tapahtumasta. Tämä ei ollutkaan niin helppoa kuin miltä se kuulosti. Ihmisiä on tosi vaikea saada kiinni, varsinkin vastuuhenkilöitä jotka päättävät asioista. Jos et saa ketään kiinni puhelimitse, laita sähköpostia suoraan. Soita sitten perään, jos et saa vastausta sähköpostitse. Kaikista parasta olisi käydä henkilökohtaisesti mahdollisen sponsorin luonna esitteen kanssa. Huomasin, että oma verkosto tai tuttujen verkosto on tässä valttia. Joten muistakaa verkostoitua!

Tärkeää on tehdä myös sponsorisopimus, jotta molemmat osapuolet pitävät kiinni sovitusta. Sen ei tarvitse olla mikään monimutkainen, näistä löytyy hyviä esimerkkejä googlettamalla. Ja vaikka maksun kulku ei ole vielä selvillä, voi silti laittaaa sopimuksen allekirjoitettavaksi, jotta saa taas yhden asian hoidettua.

Olin sponsoriryhmässä kun järjestettiin opiskeluryhmäni kanssa tapahtumaa. Tämä oli minulle ihan uusi kokemus ja opin paljon. Saatiin lopuksi tarvittavat sponsorit, mutta meni vähän viime tinkaan. Loppu hyvin, kaikki hyvin!

-Kaisa

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s